Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Mehiläinen Länsi-Pohjassa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksia koronavirustapauksia epäiltäessä. Seuraamme tiiviisti kotimaisia ja ulkomaisia asiantuntija-arvioita tilanteesta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatilannetta voi seurata THL:n karttasovelluksesta: www.thl.fi/koronakartta. Sovellukseen on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa. Kartta päivitetään kello 12.00.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta (ma-pe klo 8-21 ja la klo 9-15).

Mehiläinen Länsi-Pohjan ohjeet koronavirusaikana

Mikäli epäilet koronavirusta

Koronavirustaudin oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Pääosin oireet ovat lieviä ja suurin osa toipuu hyvin, mutta osa potilaista sairastuu vakavaan hengitysvajaukseen johtavaan keuhkoinfektioon.

Arvion koronavirustartunnasta voi tehdä omatoimisesti osoitteessa www.omaolo.fi. Tarvittaessa palvelu ohjaa ottamaan yhteyttä koronaviruspuhelimeen. Länsi-Pohjassa koronaviruksen näytteenottokriteerit ovat THL:n ohjeiden mukaiset.

Koronavirukseen liittyvissä asioissa Länsi-Pohjan asiakkaat ottavat aina ensin yhteyttä koronaviruspuhelimeen 040-825 1072. Puhelinnumero palvelee 24h.

Koronaviruspuhelimesta sinut ohjataan koronanäytteiden ottoon joko Kemin (ympäri vuorokauden) tai Tornion (ajanvarauksella) drive-in-pisteeseen ja voinnista riippuen terveysasemien ja sairaalan erillisille infektiovastaanotoille.

Keskussairaalan ja terveyskeskusten vastaanotot

Ajanvarausvastaanotolle ja tutkimuksiin voi tulla turvallisin mielin.  Koronapotilaille on järjestetty erilliset vastaanotot ja sisäänkäynnit. Henkilökuntamme käyttää suu-nenäsuojia sairaalassa, terveyskeskusten vuodeosastoilla, infektiopoliklinikoilla sekä terveyasemien vastaanotoilla.

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet tulossa kiireettomälle vastaanottoajalle, ole yhteydessä terveysasemalle tai sairaalan poliklinikalle uuden ajan saamiseksi. Tarvittaessa sinut voidaan ohjata myös koronanäytteisiin.

Muista huomioida hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit sekä odotustiloissa että käytävillä liikuttaessa. Annamme kaikille keskussairaalaan (sekä potilaat että omaiset) tulijoille suu-nenäsuojat ja opastamme suojan oikeaan käyttöön. Alle kouluikäisten lasten suojainten käyttö harkitaan tapauskohtaisesti.

Keskussairaalan pääovi on auki vain arkisin 7-16 ja viikonloppuisin/arkipyhinä 8-16. Terveyskeskusten ovet avataan ajanvarausten mukaan. Jos sinulla ei ole ajanvarausta, ole puhelimitse yhteydessä omaan terveyskeskukseen aina ennen terveyskeskukseen saapumista.

Varaudu esittämään käyntisi syy saapuessasi terveydenhuollon ammattilaiselle.

Vierailut keskussairaalassa

Vierailut Länsi-Pohjan keskussairaalaan on tällä hetkellä kielletty, vaikka joitain koronavirustilanteeseen liittyviä rajoituksia on jo lievennetty.

Vierailurajoituksissa on seuraavat poikkeukset

  • Vanhemmat saavat olla sairaalassa potilaana olevan lapsensa luona
  • Lähiomaiset voivat käydä tapaamassa kriittisesti sairaita potilaita
  • Isät tai tukihenkilöt ovat tervetulleita mukaan synnytyssaliin, mutta muutoin vierailut eivät ole sallittuja.

Vierailijoiden on oltava täysin terveitä ja oireettomia. Sovi vierailusta mieluiten etukäteen hoitavan yksikön kanssa.

Keskussairaalan pääovi on auki vain arkisin 7-16 ja viikonloppuisin/arkipyhinä 8-16. Muulloin kulku osastoille tapahtuu akuuttiklinikan kautta. Varaudu esittämään käyntisi syy saapuessasi terveydenhuollon ammattilaiselle.

Uutislinkit

22.4.2020 Vastaanotot toimivat rajoitetusti myös koronavirusaikana

22.4.2020 Länsi-Pohjassa testataan STM:n strategian mukaisesti

23.03.2020 Länsi-Pohjassa näytteenottokritteereitä päivitetty

23.3.2020 Muutoksia terveyskeskusten toiminnassa

23.3.2020 Infektiopoliklinikka avattu, synnyttäjien sisäänkäynti siirtyy

23.3.2020 Kulkurajoituksia Länsi-Pohjan keskussairaalassa tiukennetaan

20.03.2020 Suun terveydenhuollon tiedote

18.3.2020 Länsi-Pohjassa testataan koronaviruksen varalta ulkomailta palanneet tai altistuneet sekä oireiset

17.3 2020 Muutos avoimiin apuvälineaikoihin terveysasemilla

17.3.2020 Kulkurajoituksia Länsi-Pohjan keskussairaalassa

17.3.2020 Suun terveydenhuolto tiedottaa

14.3.2020 Keskitämme terveydenhuollon resursseja kiireellisten potilasryhmien hoitoon

6.3.2020 Korona-virus neuvontapuhelin avattu alueen asukkaille 6.3.