Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna koronavirus (COVID-19) -tartuntatautiepidemia. Sairastunut saa influenssan kaltaisia oireita, ja joillekin virus aiheuttaa myös keuhkokuumeen. Pääosalla tartunnan saaneista virus aiheuttaa vain lieviä oireita.

Koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia, eli muun muassa hyvällä käsihygienialla.

Mehiläinen Länsi-Pohjassa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksia koronavirustapauksia epäiltäessä. Seuraamme tiiviisti kotimaisia ja ulkomaisia asiantuntija-arvioita tilanteesta.

Kulkurajoituksia Länsi-Pohjan keskussairaalassa

Kaikki ylimääräinen kulkeminen Länsi-Pohjan keskussairaalassa on tällä hetkellä kielletty koronavirukselta suojautumisen vuoksi.

Keskussairaalan pääovi on auki vain ma-pe 7-16.

Vanhemmat saavat olla sairaalassa potilaana olevan lapsensa luona ja lähiomaiset voivat käydä tapaamassa kriittisesti sairaita potilaita. Muuten vierailut sairaalassa on tällä hetkellä kokonaan kielletty. Isät tai tukihenkilöt ovat edelleen tervetulleita mukaan synnytykseen. Vierailijoiden on oltava täysin terveitä ja oireettomia. Omaisiin kannattaa pitää yhteyttä puhelimitse.

Henkilökohtaista asiointia keskussairaalan potilastoimistossa tulee välttää. Kaikki potilasmaksuasiat tulee hoitaa puhelimitse tai sähköpostitse.

Lue tiedote tiukentuneista kukurajoituksista kokonaisuudessaan ajankohtaisista uutisista

Sairaalan infektiopoliklinikka ja terveyskeskusten vastaanotot

Länsi-Pohjan keskussairaalaan on koronavirustilanteen johdosta avattu 23.3.2020 erillinen infektiopoliklinikka naistentautien poliklinikan tiloissa. Synnyttäjien sisäänkäynti on siirretty toistaiseksi G-siiven päätyyn. Synnyttäjien toivotaan olevan yhteydessä kätilöön jo ennen sairaalaan lähtöä.

Tarkemmat ohjeet yhteystietoineen löydät ajankohtaisista uutisista

Kemin, Keminmaan ja Tornion terveyskeskusten hengitystieinfektiopotilaat (nuha, yskä, hengenahdistus, kurkkukipu) hoidetaan erillään muista potilaista tiistaista 24.3.2020 alkaen.

Tarkemmat ohjeet yhteystietoineen löydät ajankohtaisista uutisista

Mikäli epäilet koronavirusta

Koronavirukseen liittyvissä asioissa Länsi-Pohjan asiakkaat ottavat yhteyttä koronaviruspuhelimeen 040-825 1072.

  • Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.
  • Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee tai sinulla on pitkäaikaissairaus.

Lisätietoja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronaviruksen näytteenottokriteereistä

Arvion koronavirustartunnasta voi tehdä omatoimisesti osoitteessa www.omaolo.fi. Tarvittaessa palvelu ohjaa ottamaan yhteyttä koronaviruspuhelimeen.

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita tai olet mahdollisesti altistunut koronavirukselle, soita koronaviruspuhelimeen ennen vastaanotolle saapumista. Puhelinnumero palvelee 24h.

Valmiutta nostettu koronaviruspotilaiden hoidossa

Koronaviruksen aiheuttaman pandemian vuoksi Mehiläinen Länsi-Pohja keskittää terveydenhuollon resursseja kiireellisten potilasryhmien hoitoon. Terveydenhuollon kapasiteettia lisätään tarpeen kasvaessa ja kiireettömiä vastaanottoaikoja siirretään. Perusterveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon kiireettömiä tarkastuksia, kontrolleja ja vastaanottoja rajoitetaan sekä leikkaustoimenpiteet siirretään myöhempään ajankohtaan.

Suunterveydenhuollon kiireettömät ajat tullaan perumaan toistaiseksi. Osa sarjahoidoista jatkuu välttämättömän ajan. Potilaisiin ollaan yhteydessä hammashuollosta.

Palvelukotien asukkaat hoidetaan kaikissa mahdollisissa tilanteissa omissa yksiköissään tarvittaessa kotisairaalan turvin asukkaiden terveyden turvaamiseksi.

Terveyskeskusten fysioterapiaosastot rajoittavat kuntalaisten liikkumista avoimille apuvälinelainaamoajoille fysioterapiaosastoille. Apuvälineasioissa ole yhteydessä puhelimitse.

Etävastaanottokanavia Digiklinikkaa ja puhelinneuvontaa käytetään korvaamaan fyysisiä vastaanottoja kaikin mahdollisin osin. Yhteydenotot Mehiläisen Digiklinikalle ovat kasvaneet räjähdysmäisesti viimeisen viikon aikana. Yhteydenottojen suuri määrä on saanut aikaan sen, että lisätoimenpiteistä huolimatta vastausten odotusajat ovat kasvaneet merkittävästi. Pyydämme kärsivällisyyttä ruuhkatilanteissa.

Lisätietoa

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löydät THL:n verkkosivuilta. THL seuraa koronavirustilannetta koko Suomen osalta.

THL:n ohje käsien pesuun ja yskimiseen

Uutislinkit

23.03.2020 Länsi-Pohjassa näytteenottokritteereitä päivitetty

23.3.2020 Muutoksia terveyskeskusten toiminnassa

23.3.2020 Infektiopoliklinikka avattu, synnyttäjien sisäänkäynti siirtyy

23.3.2020 Kulkurajoituksia Länsi-Pohjan keskussairaalassa tiukennetaan

20.03.2020 Suun terveydenhuollon tiedote

18.3.2020 Länsi-Pohjassa testataan koronaviruksen varalta ulkomailta palanneet tai altistuneet sekä oireiset

17.3 2020 Muutos avoimiin apuvälineaikoihin terveysasemilla

17.3.2020 Kulkurajoituksia Länsi-Pohjan keskussairaalassa

17.3.2020 Suun terveydenhuolto tiedottaa

14.3.2020 Keskitämme terveydenhuollon resursseja kiireellisten potilasryhmien hoitoon

6.3.2020 Korona-virus neuvontapuhelin avattu alueen asukkaille 6.3.