Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta

Päivitys 14.8.2020: Koronatestiin pääsemiseksi Tornion, Kemin ja Keminmaan asukkaita pyydetään 17.8. alkaen olemaan yhteydessä Oma Mehiläisen Digiklinikalle – aiemmin käytössä ollut koronaviruspuhelin palvelee esisijassa asiakkaita, joilla on tarve fyysiseen lääkäriin tapaamiseen. Lue tiedote kokonaisuudessaan Ajankohtaisista -sivulta.

Mikäli olet oireeton, ole mahdollisuuksien mukaan kotona ja noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä liikkuessasi kodin ulkopuolella.

Koronaoirearvion voi tehdä myös netissä Omaolo-palvelussa.

Koronavirusnäytteen tuloksesta ilmoitetaan aina potilaalle. Mikäli näyte on negatiivinen, ilmoitetaan tulos tekstiviestitse. Positiivisesta näytteestä potilaaseen ollaan aina yhteydessä puhelimitse. Ethän siis tiedustele koronanäytevastausta puhelinpalveluistamme, jotta palvelu ei ruuhkautuisi.

 


Mehiläinen Länsi-Pohjassa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeistuksia koronavirustapauksia epäiltäessä. Seuraamme tiiviisti kotimaisia ja ulkomaisia asiantuntija-arvioita tilanteesta.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin koronatilannetta voi seurata THL:n karttasovelluksesta: www.thl.fi/koronakartta. Sovellukseen on koottu tiedot laboratoriovarmistetuista koronavirustartunnoista Suomessa. Kartta päivitetään kello 12.00.

Valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 tarjoaa yleistä tietoa koronaviruksesta (ma-pe klo 8-21 ja la klo 9-15).

Mehiläinen Länsi-Pohjan ohjeet koronavirusaikana

Mikäli epäilet koronavirusta

Koronavirustaudin oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Pääosin oireet ovat lieviä ja suurin osa toipuu hyvin, mutta osa potilaista sairastuu vakavaan hengitysvajaukseen johtavaan keuhkoinfektioon.

Arvion koronavirustartunnasta voi tehdä omatoimisesti osoitteessa www.omaolo.fi. Tarvittaessa palvelu ohjaa ottamaan yhteyttä koronaviruspuhelimeen. Länsi-Pohjassa koronaviruksen näytteenottokriteerit ovat THL:n ohjeiden mukaiset.

Koronavirukseen liittyvissä asioissa Länsi-Pohjan asiakkaat ottavat aina ensin yhteyttä koronaviruspuhelimeen 040-825 1072. Puhelinnumero palvelee joka päivä klo 8-21.

Koronaviruspuhelimesta sinut ohjataan koronanäytteiden ottoon joko Kemin tai Tornion drive-in-pisteeseen ja voinnista riippuen vastaanotolle.

Älä hakeudu oma-aloitteisesti päivystysvastaanotolle infektio-oireisena ilman edeltävää yhteydenottoa koronaviruspuhelimeen. Hätätilanteissa soita 112.

Keskussairaalan ja terveyskeskusten vastaanotot

Ajanvarausvastaanotolle ja tutkimuksiin voi tulla turvallisin mielin. Koronaepäilypotilaat hoidetaan muista potilaista erillään. Henkilökuntamme käyttää suu-nenäsuojia sairaalassa sekä terveyskeskusten vuodeosastoilla, kiirevastaanotoilla ja tarvittaessa vastaanotoilla.

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet tulossa kiireettömälle vastaanottoajalle, ole yhteydessä terveysasemalle tai sairaalan poliklinikalle uuden ajan saamiseksi. Tarvittaessa sinut voidaan ohjata myös koronanäytteisiin.

Muista huomioida hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä turvavälit sekä odotustiloissa että käytävillä liikuttaessa. Annamme kaikille keskussairaalaan (sekä potilaat että omaiset) tulijoille suu-nenäsuojat ja opastamme suojan oikeaan käyttöön. Alle kouluikäisten lasten suojainten käyttö harkitaan tapauskohtaisesti.

Asioithan terveyskeskuksessa ja keskussairaalassa vain ajanvarauksella. Jos sinulla ei ole ajanvarausta, ole puhelimitse yhteydessä aina ennen saapumista.

Varaudu esittämään käyntisi syy saapuessasi terveydenhuollon ammattilaiselle.

Vierailut keskussairaalassa

Vierailurajoituksia Länsi-Pohjan keskussairaalaan on nyt lievennetty.

  • Vanhemmat saavat olla sairaalassa potilaana olevan lapsensa luona
  • Isät tai tukihenkilöt ovat tervetulleita mukaan raskauden seurantaan ja synnytykseen ja voivat osallistua myös vastasyntyneen hoitoon osastolla.
  • Muutoin 1-2 lähiomaista kerrallaan voi vierailla vuodeosastolla olevan potilaan luona

Vierailijoiden on oltava täysin terveitä ja oireettomia. Kaikille vierailijoille annetaan suu-nenäsuojat. Sovi vierailusta mieluiten etukäteen hoitavan yksikön kanssa.

Keskussairaalan pääovi on auki vain arkisin 7-16 ja viikonloppuisin/arkipyhinä 8-16. Muulloin kulku osastoille tapahtuu akuuttiklinikan kautta. Varaudu esittämään käyntisi syy saapuessasi terveydenhuollon ammattilaiselle.