Leiko-yksikkö

Osa kirurgian poliklinikan toiminnoista siirtyy väistötiloihin

Kirurgian poliklinikalta osa toiminnoista muuttaa väistötiloihin osasto 4A:lle seuraavasti:

  • haavapoliklinikka on jo muuttanut 22.5
  • urologian poliklinikkavastaanotot kokonaisuudessaan (urologit ja urosairaanhoitajat) on jo muuttanut 28.5.
  • virtsarakon tähystykset tehdään edelleen skopiassa
  • haavapoliklinikan ja urologian poliklinikan postit osoitetaan osasto 4A:lle

Muut toiminnot jäävät kirurgian poliklinikan tiloihin.

Toiminta väistötiloissa kestää näillä näkymin syyskuulle 2018 asti.

 

Leiko-yksikön toiminta

Me LEIKO-yksikössä toteutamme leikkaukseen kotoa -toimintamallia. Ajanvarauksella leikkaukseen tulevat potilaat käyvät tarvittaessa sairaanhoitajan vastaanotolla ennen toimenpidettä. Päiväkirurginen potilas tulee sairaalaan leikkauspäivänä ja hänet kotiutetaan samana päivänä.

Lyhytjälkihoitoinen potilas tulee sairaalaan leikkauspäivänä ja hoitoa jatketaan erikoisalan vuodeosastolla noin  1-3 vuorokauden ajan.

 

Leikkaukseen tulevalle potilaalle

Jotta voimme huolehtia teistä leikkauksen aikana mahdollisimman hyvin, tarvimme esitietoja terveydentilastanne, allergioistanne, mahdollisesta lääkityksestänne, alkoholin käytöstä, tupakoinnista, fyysisestä suorituskyvystä jne.  Myös aikaisemmat kokemuksenne leikkauksista ovat ensiarvoisen tärkeitä.

Mikäli teillä on flunssa, kuumetta ja jokin muu äkillinen tulehdus, ottakaa yhteyttä sairaalaan ja varmistakaa voitteko tulla toimenpiteeseen.

Jos olette tulossa päiväkirurgisen toimenpiteeseen, täytyy teillä olla saattaja kotimatkalle ja aikuinen seuralainen kotiin leikkausta seuraavan vuorokauden ajaksi.

Ennen leikkausta on hyvä peseytyä illalla ja aamulla. Näin varmistetaan leikkausalueen puhtaus. Välttäkää kuitenkin ihon voimakasta hankausta. Hajusteiden käyttöä on vältettävä.

Tupakointi tulisi lopettaa klo 24.00 lähtien. Aikuisten ja yli 12-vuotiaiden lasten täytyy olla syömättä ja juomatta klo 24.00 lähtien. Kotilääkkeiden otosta saatte ohjeet sairaalasta. Alle 12-vuotiaiden lasten tulee olla syömättä ja juomatta 6 tuntia ennen leikkausta. Vauvat (alle 1 vuosi) ovat paastolla ennen leikkausta 4 tuntia.

Ensimmäiset leikkausajat osastollamme ovat ma klo 8.30, pe 9.15 ja ke, ti ja to klo 8.00. Myöhemmät ajat riippuvat edellisten leikkausten kestosta, mahdollisista muista kiireellisistä päivystysleikkauksista sekä leikkaavan lääkärin aikataulusta.

Saapuessanne leikkausosastolle  teitä on vastassa heräämöhoitaja sekä salin anestesia- ja leikkaushoitaja. Salissa toimenpiteen  ajan teitä hoitavat kolme hoitajaa, anestesialääkäri sekä kirurgi(t).  Leikkauksen jälkeen teidät siirretään jatkohoitopaikkaan, joka yleensä on heräämö, päivystysaikana osasto tai tarpeen vaatiessa teho-osasto.