Influenssarokote

Länsi-Pohja influenssarokote

Millainen sairaus influenssa on?

Influenssa on nimenä useammalle tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on yleensä marraskuun lopulta kevääseen ulottuva kausittainen hengitysteiden tulehdusepidemia, jota aiheuttavat erityiset influenssavirukset A ja B.

Influenssan oireisiin kuuluvat kurkkukipu, yskä ja nuha, mutta influenssa on huomattavasti flunssaa rajumpi ja äkkinäisempi tauti. Influenssan oireita ovat myös kova kuume, lihaskivut, päänsärky ja vilunväristykset. Yleensä tauti paranee noin kahdessa viikossa. Influenssan yleisimpiä jälkitauteja ovat keuhkokuume, akuutti keuhkoputkentulehdus, poskiontelotulehdukset ja mm. astman paheneminen. Lapsilla välikorvantulehdus on yleisin influenssan jälkitauti.

Mitä hyötyä influenssarokotteesta on?

Influenssaepidemian aikana influenssaan sairastuu noin joka kymmenes aikuinen. Influenssarokote on paras suoja influenssaa vastaan ja suurin osa rokotuksen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu henkilö sairastuu influenssaan, tauti on yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa kuin rokottamattomalla.

Influenssan riskiryhmät

  • yli 65-vuotiaat
  • pienet lapset
  • raskaana olevat
  • iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat
  • potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt
  • potilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat

Myös perusterveiden henkilöiden, joilla on lähipiirissään riskiryhmiin kuuluvia, on hyvä ottaa influenssarokotus. Näin suojaa tartunnalta myös sellaisia läheisiään, joilla voi olla suurempi riski vakavaan tautiin.

Lisätietoja riskiryhmistä >>