Terveyskeskuksessa odottamassa lääkärin vastaanottoa

Vierailut

Sairaalaan tulo

Olet saanut kutsun Länsi-Pohjan keskussairaalaan (LPKS). Lue kutsukirje huolellisesti ja pidä se tallessa. Siinä kerrotaan, milloin ja minne tulet, missä ilmoittaudut ja miten tarvittaessa valmistaudut ennen tuloasi. Noudata annettuja ohjeita täsmällisesti. Tervetuloa.

Mitä mukaan sairaalaan?

 • Ajanvarausilmoitus
 • Ajan tasalla oleva lista käytössä olevista lääkkeistä ja luontaistuotteista. On tärkeää merkitä listaan myös lääkkeiden vahvuus ja annostelu.
 • Kela-kortti
 • Äitiys- ja neuvolakortit
 • Sairauskassan tai vakuutusyhtiön maksusitoumukset
 • Mahdollinen asiakasmaksujen seurantakortti
 • Omat käytössänne olevat erikoislääkket (esim. astmasuihkeet, insuliinikynät, silmätipat, hormonilääkkeet)
 • Omat käytössä olevat apuvälineet
 • Osastolle tullessa henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet
 • Lapsipotilaalle jokin tärkeä lelu

Päällysvaatteiden säilytystä varten pääaulassa on lukolliset kaapit (varaa 50 sentin kolikko). Vuodeosastoilla potilashuoneissa on lukolliset kaapit. Jätä kotiin suuret rahasummat, arvoesineet ja korut, sillä sairaala ei vastaa niiden katoamisesta tai rikkoutumisesta. Lasku hoidosta lähetetään jälkikäteen kotiin.

Kulkuneuvojen käyttö

Keskussairaalan edessä on sairaalassa asioiville maksuton paikoitusalue (parkkikiekolla 4 h). Vuodeosastopotilaille voidaan neuvonnassa kirjoittaa parkkilupalappu pysäköintiin sairaalassaoloajalle. Neuvonnan henkilökunta tilaa pyydettäessä taksin, kun lähdet kotiin sairaalasta.

Neuvonta

Tultuasi sairaalaan voit kysyä pääaulassa olevasta neuvontapisteestä tietoa poliklinikoiden sijainnista tai ohjeita sairaalassa liikkumiseen. Neuvonta on avoinna arkisin klo 7.00 – 16.00.

Odottavan aika on pitkä

Oman vuoron odottaminen poliklinikalla saattaa tuntua pitkältä. Sinut on kutsuttu poliklinikalle laboratorio-, röntgen- ym. tutkimusten takia hyvissä ajoin ennen lääkärin tapaamista, koska tutkimustulosten valmistuminen vie aikaa. Lääkäri tarvitsee tulokset ennen kuin voi ottaa sinut vastaan. Jos odotusaika tuntuu liian pitkältä, kysy miksi ja miten kauan joudut vielä odottamaan. Samalla voit sopia esim. kahviossa käynnistä.

Puhelin, televisio ja tietokoneen käyttö

Matkapuhelimen käyttö on sallittua, jos sitä ei ole erikseen kielletty. Huomioithan muut potilaat käyttäessäsi matkapuhelinta.

Vuodeosastoilla on televisiot ja pääaulassa on Internet-pääte asiakkaiden käytettävissä. Sairaalassa on myös langaton verkko asiakkaiden omien tietokoneiden käyttöä varten.

Tupakointi ja päihdyttävät aineet

Länsi-Pohjan keskussairaala on savuton sairaala. Sairaalassa ei myydä tupakkatuotteita. Jos tupakoit, harkitse olisiko sinulla mahdollisuus lopettaa tupakointi jo hyvissä ajoin ennen sairaalaan tuloa. Tupakointi heikentää leikkauskelpoisuutta ja vähentää eräiden laboratoriotutkimusten luotettavuutta.

Tarvittaessa saat tukea henkilökunnalta tupakoinnin lopettamiseen.  Mikäli et voi olla tupakoimatta sairaalassaoloaikanasi, tiedustele henkilökunnalta tupakointitiloista. Alkoholin ja muiden päihdyttävien aineiden tuonti sairaalaan ja käyttö sairaala-alueella on kielletty.

Läheisten vierailut ja potilaan voinnin tiedustelu

Vierailuja Länsi-Pohjan keskussairaalassa on koronavirusepidempialta suojautumisen vuoksi rajoitettu. Lue ajankohtaiset tiedot ja ohjeet Ajankohtaista koronaviruksesta -sivulta

Läheisten vierailut ovat tärkeitä. Vuodeosastojen vierailuaika on klo 14.00 – 19.00. Tartuntavaaran vuoksi nuhaa, yskää tai muuta tarttuvaa tautia sairastavan tai henkilön, jonka kotona sairastetaan tarttuvaa tautia, ei tule vierailla sairaalassa.

Tervetulleita tuliaisia ovat lehdet ja kirjat. Kukkien ja ruokatavaroiden tuonnista tulee neuvotella osaston henkilökunnan kanssa, koska kukat voivat aiheuttaa allergiaa tai potilaalla saattaa olla erikoisruokavalio. Lastenosaston tuomisista on sovittava erikseen hoitajien kanssa.

Potilastietoja annetaan vain potilaan luvalla. Sairaalan henkilökunta toivoo, että omaiset sopisivat keskenään, kuka kyselee puhelimitse potilaan vointia, kotiinpääsyä jne.

Valokuvaaminen sairaalassa

Kuvien ja videoiden ottaminen on nykypäivänä yleistä ja niitä on helppo jakaa verkon välityksellä. On erittäin tärkeä muistaa, että sairaalan tiloissa toisen henkilön kuvaaminen on kiellettyä ilman hänen suostumustaan.

Jokaisella potilaalla, työntekijällä ja sairaalassa vierailevalla henkilöllä on oikeus yksityisyyteen. Tämän vuoksi kuvaaminen sairaalassa on lähtökohtaisesti kielletty kaikissa yleisissä tiloissa. Jokaisen sisäänkäynnin yhteydessä on muistutuksena valokuvaamisen kieltävä merkki.

Mikäli haluat kuvata sairaalassa, täytyy asiasta sopia etukäteen henkilöstön kanssa siitä, miten kuvaus voidaan toteuttaa ilman yksityisyyden loukkaamista. Henkilökunta varmistaa, että kuvauksessa ei loukata kenenkään yksityisyyttä.

Kunnioitetaan toinen toistamme ja otetaan kaikki huomioon kuvaustilanteissa.

* Salakatselu rikoslain 24 luvun 6 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan se, joka oikeudettomasti teknisellä laitteella katselee tai kuvaa henkilöä tämän yksityisyyttä loukaten yleisöltä suljetussa, julkisrauhan rikkomista koskevan lainkohdan tarkoittamassa julkisessa rakennuksessa tai huoneistossa, on tuomittava salakatselusta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

Palvelupisteet

Potilastoimisto Avoinna ma – pe klo 7.00 – 15.00
Puhelin 040 149 1153, 040 149 1152,
040 149 1151
Potilastoimisto sijaitsee sairaalan ensimmäisessä kerroksessa pääaulasta vasemmalle.
Neuvonta/vaihde Avoinna ma – pe klo 7.00 – 16.00
Puhelin (016) 243 111
Neuvonta sijaitsee sairaalan pääaulassa.
Kukkakioski Avoinna heinä-elokuussa seuraavasti:
            ma klo 10.00 – 16.30
            to klo 10.00 – 16.30
            pe klo 10.00 – 17.00
Kukkakioski sijaitsee sairaalan ensimmäisessä kerroksessa.
Kahvio Avoinna ma – pe klo 8.00 – 19.00
            la klo 12.00 – 18.00
            su klo 12.00 – 17.00
Puhelin 040 038 8483
Kahvio sijaitsee sairaalan ensimmäisessä kerroksessa.

Potilashotelli

Keskussairaalassa on potilashotelli. Potilashotelli on soluhuoneisto, joka koostuu kahdeksasta kahden hengen huoneesta ja yhdestä yhden hengen huoneesta. Huone varataan neuvonnasta, josta saat myös avaimen. Neuvonta on avoinna arkisin klo 7.00 – 16.00. Huoneen vuokra on 30 €/vrk riippumatta siitä, onko huoneessa yksi vai kaksi yöpyjää. Lisätietoa potilashotellista.

Kotiinlähtö

Kotiin lähtiessäsi saat jatkohoito-ohjeet, tiedon mahdollisesta jälkitarkastuksesta ja myös siitä, mihin voit tarvittaessa ottaa yhteyttä. Ilmoita hoitavalle lääkärille hyvissä ajoin ennen kotiuttamista, mitä todistuksia ja muita asiapapereita tarvitset. Jos sairautesi vaatii muun kuin yleisen kulkuneuvon käyttöä, saat osastolta tarvittavan todistuksen sairausvakuutuksen korvaamaa kuljetusta varten.

Vaitiolovelvollisuus

Sairaalan henkilökuntaa ja opiskelijoita sitoo vaitiolovelvollisuus. Sairaalaan henkilökunta toivoo myös asiakkaiden kunnioittavan toisten asiakkaiden yksityisyyden suojaa.

Sosiaalinen tuki

Sairaus tai vamma aiheuttaa usein muutoksia asiakkaan toiminta- ja työkyvyssä, ihmissuhteissa ja osallistumismahdollisuuksissa sekä toimeentulossa. Sosiaalityöntekijät auttavat potilasta ja hänen läheisiään etsimään ratkaisuja arjen selviytymisessä. Sosiaalityöntekijät tekevät moniammatillista yhteistyötä ja toimivat asiantuntijana tiimeissä tai työryhmissä.

Sosiaalityöntekijältä saat apua:

 • toiminta- ja työkykyyn liittyvissä kysymyksissä
 • sairauden aiheuttamassa kriisissä
 • toimeentulomahdollisuuksien turvaamisessa
 • sosiaalipalvelujen ja tukitoimien järjestämisessä
 • hakemusten ja valitusten teossa
 • yhteyshenkilönä terveydenhuollon ja omaisten sekä eri viranomaisten välisessä toiminnassa

Sosiaalityöntekijöiden yhteystiedot

Keskussairaala
Vastaava sosiaalityöntekijä
Leena Liimatainen
040 487 6993
Sosiaalityöntekijä Katariina Siivola 040 487 6994
Lasten sosiaalityöntekijä Leena Liimatainen 040 506 5704
Psykiatrian tulosalue
Sosiaalityöntekijä Annika Olli 0400 969 987
Sosiaalityöntekijä Piia Pajari 040 630 0883
Sosiaalityöntekijä Katriina Virta 040 481 1992

Sairaalasielunhoito

Länsi-Pohjan keskussairaalan sairaalapastorina toimii Ari Niskala p. 040 357 6608 ja sähköposti ari.niskala@evl.fi